Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (2024)

De Sparky van Chargee is een P1 Meter die een revolutie teweeg moet brengen in de manier waarop huishoudens hun energieverbruik monitoren en optimaliseren met behulp van Artificial Intelligence. Met zijn eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke Chargee App, biedt Sparky real-time inzicht in zowel stroom- als gasverbruik.

In gesprek met Chargee blijkt dat ze veel ambitie hebben om zich echt te gaan onderscheiden met andere P1 meters op de markt. Ze zetten hierbij onder meer in op koppelingen met laadpalen, omvormers, thuisbatterijen en energieleveranciers en het doen van persoonlijke voorspellingen met behulp van AI.

We ontvingen van Chargee een Sparky P1 meter om uitvoerig te testen voor deze review.

Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (1)

Wat kan je met Sparky?

Op het eerste gezicht is de Sparky P1 Meter van Chargee hetzelfde als de P1 Meters van andere merken. Zo kan je er je stroom- en gasverbruik mee monitoren. Het stroomverbruik kan je real-time bekijken, maar ook terugkijken per minuut, uur, dag, week, maand en jaar. Het gasverbruik komt afhankelijk van het type slimme meter met een kleine vertraging binnen in de app. Ook het gasverbruik kan je per uur, dag, week, maand en jaar terugkijken.

Ook worden op het hoofdscherm de dynamische stroom- gastarieven van die dag getoond en kan je zien wanneer je het goedkoopste stroom kan gebruiken.

Sparky installeren

De installatie van Sparky is eenvoudig. Download de app en doorloop de installatie wizard. Zorg dat de RJ12-kabel aan de kant zit waar ‘in’ staat. Na het invullen van je Wifi wachtwoord maakt Sparky verbinding met je router en kan het verzamelen van gegevens over je stroom- en gasverbruik beginnen. Vrijwel direct word je real-time stroomverbruik getoond en na een paar minuten zal het eerste gasverbruik worden getoond.

Chargee raadt aan om de Sparky altijd aan te sluiten met de meegeleverde USB-C kabel, zodat je gegarandeerd alle data binnenkrijgt.

Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (2)
Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (3)
Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (4)
Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (5)
Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (6)

Wat maakt Sparky uniek als P1 meter?

De meeste P1 meters hebben vrijwel dezelfde functies. Chargee wil zich onderscheiden met een unieke P1 meter die verschilt met de functies van andere P1 meters. We benoemen de belangrijkste verschillen met andere P1 meter merken.

Slimme voorspellingen & analyses met behulp van AI

Zodra er een paar dagen aan data beschikbaar is gaat de Chargee App met behulp van Artificial Intelligence je energieverbruik in de toekomst voorspellen. Hierbij wordt alle beschikbare data gebruikt om tot een zo gericht mogelijke persoonlijke voorspelling te komen. Al na twee dagen na het aansluiten van de Sparky P1 Meter is het mogelijk om een eerste voorspelling van het toekomstige energieverbruik te krijgen.

Inzicht in je stroomverbruik per seconde

Wat opvalt is dat je in de stroomverbruik grafiek tot op de seconde nauwkeurig het verbruik kan terug te kijken bij Chargee. Bij andere P1 Meters wordt het stroomverbruik per vijf minuten opgeslagen.

Historisch verbruik op basis van P4 data

Bij de P1 meters die we tot nu toe getest hebben wordt enkel gebruik gemaakt van de data die ze zelf verzamelen vanaf het moment dat de P1 meter wordt aangesloten op de P1 poort van de slimme meter. In de Chargee app valt op dat er binnen 24 uur ook data van langer geleden wordt getoond. Via een P4 verzoek haalt Chargee ook de eerdere data uit je slimme meter. Zo kan ik ook het verbruik van vorig jaar inzien en de data vanaf begin dit jaar. Enige verschil is dat je enkel het verbruik per maand kan inzien van deze P4 data. Je kan niet op basis van deze data terugkijken wat je per dag of week hebt verbruikt, wat met door de P1 meter gemeten data uiteraard wel mogelijk is.

P1 splitter

Omdat de Sparky een ingebouwde splitter uitgang heeft, kan je naast Sparky nog een apparaat aansluiten op je P1 poort. Het is dus niet nodig om een extra P1 splitter aan te sluiten als je meerdere apparaten wilt aansluiten op de P1 poort.

Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (7)

Koppeling met andere apparaten en energieleveranciers

Op dit moment is het al mogelijk om omvormers van verschillende merken toe te voegen. Door een omvormer toe te voegen krijg je inzicht in de totale opbrengst van je zonnepanelen. Met de gegevens van een P1 meter heb je alleen inzicht in het aantal kWh dat terug geleverd wordt aan het energienet.

Onder meer Solar Edge, Enphase, Fronius, Goodwe, Growatt, Huawei, SMA en Solis worden ondersteund op dit moment. Op dit moment is het nog mogelijk om de omvormers zonder abonnement toe te voegen, in de toekomst zal dit veranderen en zal je hiervoor een abonnement moeten afsluiten.

In de toekomst wil Chargee nog meer samenwerkingen aangaan met producenten van onder meer slimme apparatuur, laadpalen, warmtepompen en thuisbatterijen voor het slim aansturen van je huis op basis van de gemeten gegevens door Sparky.

Abonnement nodig?

Op dit moment staan er drie verschillende abonnementen op de website genoemd, maar deze zijn nog niet actief. Omdat nog niet alle functies live staan, krijg je op dit moment alle functies ook zonder abonnement. Je moet er wel rekening mee houden dat je voor een aantal functies in de toekomst wel een abonnement zal moeten afsluiten, ook als je er nu gratis gebruik van kan maken.

  • Basic abonnement (Gratis)
    Het gratis abonnement geeft je inzicht in je real-time en historisch energieverbruik, inzicht in fasebelasting en de mogelijkheid om Sparky te koppelen met Home Assistant.
  • Standaard abonnement (1,95 euro per maand)
    Voor slimme voorspellingen zal je in de toekomst minimaal het Standaard abonnement moeten afnemen. Verder kan je notificaties instellen, je zonnepanelen omvormer koppelen, verbruik delen met familie en vrienden en data exporteren.
  • Premium abonnement (5,95 euro per maand)
    Het premium abonnement bevat uiteraard alle eerder genoemde functies, plus de mogelijkheid van het slim sturen van je energieverbruik. Zo kan je je elektrische auto, laadpaal, warmtepomp en thuisbatterij koppelen.

Review van Sparky

We zien veel potentie in Sparky van Chargee. Er is een team van data analisten bezig om van Sparky een onderscheidende P1 meter te maken. Hierbij zetten ze in op berekeningen middels Artificial Intelligence voor het maken van accurate toekomstvoorspellingen en persoonlijke tips voor het besparen van energie. Waar veel P1 meter apps ook tips geven voor het besparen van energie, zijn deze meestal niet gebaseerd op je persoonlijke data. Chargee wil gerichte tips gaan geven op basis van de door de P1 meter verzamelde data en andere bekende data, bijvoorbeeld je adres, zodat ze specifiek gericht zijn op jouw huishouden en de apparaten in jouw huis.

Dat het AI gedeelte voorlopig nog in de kinderschoenen staat is wel duidelijk. Inmiddels heeft Chargee de definitieve hardware versie van Sparky geïntroduceerd en ziet de Chargee App er ook professioneel uit. Maar het aantal functies en inzichten kan wat ons betreft nog wel iets uitgebreider. Zo is het op dit moment nog wachten op inzichten per fase en zouden we graag een koppeling zien met slimme stekkers met energiemeting. Chargee heeft al aangegeven geen extra hardware te ontwikkelen, zoals slimme stekkers of kWh meters, zoals je bij concurrenten als HomeWizard ziet. Ze gaan zich vooral richten op de mogelijkheden om andere smart home merken te koppelen aan de Chargee app voor het samenvoegen van data.

Het is nog even wachten wanneer Sparky zijn volledige potentieel zal openbaren, op dit moment staan er op de website ook functies genoemd die nog niet mogelijk zijn. Houd hier dus rekening mee als je kiest voor Sparky. De komende tijd houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen rond Chargee.

Sparky Review - De P1 meter van Chargee | P1Meter.nl (2024)

FAQs

What is the P1 port on the electricity meter? ›

What is a P1 port? The P1 port on a digital electricity meter is typically used to read the meter and retrieve data such as electricity consumption and other related information. It is typically used by energy providers and meter reading companies to gather data and monitor energy usage in homes and businesses.

What is the P1 energy smart meter? ›

The P1 Meter clicks into the P1 port on your smart meter and shows you the electricity and gas consumption of your home. The P1 Meter is compatible with most modern meters in Europe, and on modern smart meters you don't even need a power adapter!

What does P mean on smart meter? ›

Press here to scroll between, Dual Fuel, Electricity only and Gas only screens. These alternative screens will include a summary of your previous top-ups. P = Prepayment Mode E = Emergency Credit Mode F = Friendly Credit Mode C = Credit Mode This is approximately how many days your supply will last.

Are energy smart meters free? ›

A smart meter can automatically send gas and electricity meter readings to your supplier, meaning they can bill you accurately for the energy you've used. You can change how often readings are sent. You won't have to pay to have a smart meter installed.

Are energy smart meters a good idea? ›

The price of your electricity will stay the same whether or not you have a smart meter – but the technology may help you to cut your bills. It can save you money by encouraging changes in your energy usage, and also enable solar panel owners to sell their excess solar power to the grid.

How do you read electricity on a smart meter? ›

You're looking for a screen with a row numbers in front of the letters 'KWH'. This is your meter reading. Once you've found the right screen, read the numbers from left to right. Ignore any zeroes at the beginning and any numbers after the decimal point.

What is a privacy pin on electric meter? ›

If your smart meter lives in a communal meter cupboard or meter area, you can set a 4-digit privacy pin to keep your meter reading for your eyes only.

What is a plug in meter? ›

Measure power and energy consumption of office equipment, vending machines, or to conduct a building audit. Find a wide selection of these meters to fit your application.

What is a smart meter plug? ›

Smart plugs monitor a device's current, voltage, and energy consumption, providing real-time reports on energy consumption via a phone app. Last updated March 2023.

How does a plug in prepaid meter work? ›

Introduction to Prepaid Electric Meters

The operation is exactly the same – the electricity user pays for a voucher (R100-00, say) and receives in return a code which has to be keyed into a prepaid electricity meter in order to receive a given amount of electricity.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6494

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.